Wekelijks krijgen we veel mooie non-fictie boeken tips binnen! Voor het overzicht zetten we maandelijks deze tips op een rijtje, inclusief de mooiste inzichten die horen bij de boeken. Bekijk hieronder de tips van september 2021.

Boek 1: De Meeste Mensen Deugen – Rutger Bregman

Aangeraden door: Léon Polman

Mooiste inzicht:

Het boek levert bewijs op bewijs dat de mens van nature geen kwaad wilt doen. Voor mij is dat iets wat ik heel erg meeneem in mijn persoonlijke leven, in de basis ga ik uit van vertrouwen. Als ik dan een keer wordt opgelicht dan is het maar zo, want zoals Bregman ook zegt:

“Als je nog nooit in je leven bent opgelicht, dan kun je je afvragen of je wel met genoeg vertrouwen door het leven gaat.”

Boek 2: Grip – Rick Pastoor

Aangeraden door: Léon Polman

Mooiste inzicht:

Dankzij Grip doe ik nu ook daadwerkelijk een Weekly Review (bedacht door David Allen): wekelijks kijk ik welke ‘losse eindjes’ ik nog heb, mailtjes / appjes / taken die zijn blijven liggen, kijk ik naar mijn kwartaaldoelen én plan ik mijn komende week in. Dit is voor mij een van de belangrijkste tools om toe te komen aan de dingen die voor mij belangrijk zijn in mijn werk en mijn leven.

Boek 3: 4-Hour Workweek – Timothy Ferris

Aangeraden door: Léon Polman

Mooiste inzicht:

Wat voor mij het meest waardevol was, was het 80/20 principe, ook wel de Wet van Pareto genoemd. In het kort betekent dit principe dat doorgaans 20% van de input zorgt voor 80% van het resultaat. Zo zorgt 20% van je klanten voor 80% van je omzet, heb je 20% van je kleren, 80% van de tijd aan én zijn 20% van jouw vrienden verantwoordelijk voor 80% van je geluk.

Als je op deze manier naar je projecten en leven gaat kijken, krijg je veel sneller zicht op wat nou écht belangrijk is wat je doet. Zo ben ik heel bewust minder tijd gaan besteden aan mensen in mijn omgeving met wie ik minder heb en het meeste aandacht de vrienden en familie die het dichts bij me staan.

Boek 4: The subtle art of not fiving a f*ck – Mark Manson

Aangeraden door: Luuk Geelen

Mooiste inzicht:

Mijn belangrijkste inzicht is dat het maken van keuzes juist heel veel vrijheid kan geven. Terwijl het hebben van veel keuzemogelijkheden mensen juist bevriest.

“Commitment gives you freedom because you’re no longer distracted by the unimportant and frivolous”

Durf te kiezen voor dingen/mensen waar jij een f*ck om geeft. En durf dus ook te kiezen voor alle andere dingen waar je juist niet mee bezig wilt houden. En als je deze keuze dan gemaakt hebt, omarm deze en alle mogelijke hobbels die bij dit pad horen. Uiteindelijk zal jezelf echt in iets verdiepen je meer voldoening geven dan oppervlakkige gemakken.

Boek 5:  The power of habit – Charles Duhigg

Aangeraden door: Luuk Geelen

Mooiste inzicht:

Vooral het concept van ‘keystone habits’ vond ik heel leerzaam. Dit zijn gewoontes die andere gewoontes in gang zetten, positief of negatief. Gamen was voor mij persoonlijk een negatieve keystone habit. Ondanks dat het leuk was om te doen in de avond, kostte het me vele goede uren nachtrust en had ik minder tijd voor andere belangrijke zaken. Sinds ik hiermee gestopt ben, heb ik veel meer tijd om aan andere projecten te werken, meer te sporten en slaap ik een stuk langer en beter. Dit soort patronen bij jezelf herkennen en kunnen aanpassen is heel leerzaam en dus ook heel interessant.

Boek 6: Rich dad poor dad – Robert Kiyosaki

Aangeraden door: Luuk Geelen

Mooiste inzicht:

Ik heb twee grote leerpunten van dit boek. De eerste is dat je je kosten laag moet houden. En de tweede is dat je je geld moet investeren in dingen die je op termijn geld opleveren (assets) i.p.v. geld kosten (liabilities). Denk hier aan dingen zoals aandelen, vastgoed of kleine side-businesses. Door op deze manier met je geld om te gaan, kan iedereen langzaam meer waarde (dus niet per se geld!) verzamelen. Dit is een lange maar wel relatief makkelijke weg naar financiële onafhankelijkheid. Een ander boek dat dit principe ook heel duidelijk en praktisch uitlegt, is Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma.

Boek 7: Sapiens – Yuval Noah Harari

Aangeraden door: Peter Vree

Mooiste inzicht:

Het belangrijkste inzicht dat ik hieruit heb meegenomen is de kracht van het verhaal. Vergelijkend met de geschiedenis en het dierenrijk is het bijvoorbeeld ongelofelijk hoe wij als mensen met miljoenen in een wereldstad op elkaar wonen en dat dat eigenlijk altijd goed gaat. Dit kan alleen doordat wij diegenen die wij tegenkomen genoeg vertrouwen om daarmee gemoedelijk door het leven te gaan, wat teruggaat naar een gemeenschappelijk geloof in een verhaal. Deze verhalen zijn ooit verteld, over nationaliteit, geloof of geld, en op een dusdanige manier in onze samenleving versmolten dat wij geloven dat wij mensen die deze zelfde verhalen geloven kunnen vertrouwen. Fascinerend.

Boek 8:  Principles – Ray Dalio

Aangeraden door: Peter Vree

Mooiste inzicht:

“You can be anything you want, but you can’t be everything you want” is een quote die mij heel goed is bijgebleven. Je kunt pas werken naar een doel als je helder hebt voor jezelf wat je drijft en wat je echt wilt bereiken. De principes die hij beschrijft in zijn boek vormen daarbij een hele goede basis om dat op een structurele manier aan te pakken.

“You can be anything you want, but you can’t be everything you want”

Boek 9: Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Aangeraden door: Peter Vree

Mooiste inzicht:

Het belangrijkste inzicht dat ik hieruit heb meegenomen is de beperkte mate van rationaliteit van ons brein en dus ook van onze beslissingen. Voor een econoom niet altijd vanzelfsprekend… Door mij hiervan bewust te zijn probeer ik voor het nemen van beslissingen, als ze groot genoeg zijn, bewust iets gas terug te nemen en dus mijn “systeem 2” aan het werk te laten. Ik denk (en hoop) dat ik door deze bewustwording iets minder vatbaar ben voor mijn eigen valkuilen.

Boek 10: Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet

Aangeraden door: Geert Schroen

Mooiste inzicht:

Wat bomen ons vertellen relateert aan de klimaatverandering, en de klimaatverandering beschrijven ze door naar bomen te kijken. Er komen leuke verhaaltjes in voor, waardoor het leuk blijft. Het grootste inzicht is dat bomen super gaaf zijn!

“Bomen zijn super gaaf!”


Het is een heel interessante kijk op klimaatverandering, en geeft een inkijkje in de wereld van de dendrochronologie. Als je natuur, klimaatverandering en bomen gaaf vindt is dit zeker een aanrader! 🙂

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *