Drie inzichten uit ‘Essentialisme van Greg McKeown’

Het boek Essentialisme daagt je uit om na te denken over wat écht belangrijk is. De auteur legt uit dat een essentialist niet elk probleem probeert op te lossen, maar op het juiste moment de juiste dingen probeert te doen.

Inzicht 1

Het allereerste ding

Er zijn talloze productiviteitsboeken geschreven die schrijven hoe je meer gedaan kunt krijgen in dezelfde tijd. Ik zie in organisaties (en bij mezelf) vaak ook die overtuiging: ‘Als we maar de juiste tools gebruiken, de agile methode goed inzetten en hard genoeg werken, krijgen we alles voor elkaar.’ Het leidt onder andere tot werkoverleggen waar op de agenda PRIO-1, PRIO-2, PRIO-3, PRIO-4 en zelfs PRIO-5 staan.

McKeown schrijft dat het woord prioriteit is ontstaan in de vijftiende eeuw en alleen bestond in enkelvoud. Het betekende: ‘het allereerste ding’. Pas in de twintigste eeuw werd er meervoud van gemaakt en dachten we blijkbaar dat we meerdere ‘allereerste dingen’ konden hebben.

Inzicht 2

Minder doen om méér gedaan te krijgen

Als mens hebben we de neiging om dingen op te lossen door steeds méér elementen toe te voegen. Nieuwe processen, tools, methodieken om tóch die 5 prioriteiten allemaal aandacht te kunnen geven. Mckeown stelt dat je juist meer gedaan kunt krijgen door minder (verschillende) dingen te doen. Zoek daarom vaker naar een ‘subtractieve oplossing’, haal iets weg in plaats van dat je iets toevoegt.

Dit betekent dat je op zoek moet naar de essentie en niets anders kan dan keuzes maken. In plaats van 5 prioriteiten moet je durven kiezen voor dat ene allereerste ding.

Inzicht 3

Nee zeggen is ook ja zeggen

Dit boek raakte me persoonlijk. Ik ben iemand die veel verschillende dingen doet. Ik beheer deze website, ben sociaal ondernemer bij Green Side en werk als organisatieadviseur bij Pentascope. Een belangrijk inzicht is dat als ik nee zeg tegen het ene project, vooral ook já zeg tegen het andere. Daarom heb ik besloten de vrijdag volledig te besteden aan Green Side. Dan kan ik bouwen aan het bedrijf en zorgen dat onze duurzame notitieboeken en enveloppen zometeen bekend zijn door heel Nederland!

Léon is een van de oprichters van top3boeken.nl, organisatieadviseur bij Pentascope en oprichter van de sociale onderneming Green Side. Hij heeft een passie voor het lezen van non-fictie boeken en deelt zijn persoonlijke inzichten als ondernemer op deze site. In contact komen? Klik hier.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *