Betere resultaten door minder te doen

Het viel honkbalcoach Joe Maddon van de Angels op dat zijn spelers hun hele leven non-stop bezig zijn om te trainen en beter te worden. Elke dag vroeg op en dagelijks slagtraining om steeds een beetje beter te worden. Alleen maar goed toch? Hoe meer je traint, hoe beter je wordt?

Maddon vroeg zich af of er ook iets is als té veel trainen of té hard werken. Als de resultaten minder worden is onze neiging om méér te doen. Slechte presentatie gehad? Volgende keer harder werken. Wedstrijd verloren? De dag erna straftraining en harder trainen.

Hij koos voor een andere aanpak. In de periode waarin zijn spelers traditioneel mindere resultaten halen (augustus) besloot hij om de ‘American Legion Week’ in het leven te roepen. In plaats van extra training voor de wedstrijd, zei hij tegen zijn spelers dat ze pas vlak voor de wedstrijd hoeven te komen. Hij nodigde ze uit om nog een dutje te doen om lekker uitgerust op de club te kokmen.

Het resultaat? Zijn honkbalteams wonnen véél meer in deze weken. Zijn nieuwe club Maddons Cubs won zelfs 21 van de 24 wedstrijden in deze speciale ‘rustweken’.

Drie inzichten uit ‘Moeiteloos van Greg McKeown’

In zijn boek ‘Moeiteloos’ beschrijft Greg Mckeown het verhaal van Joe Maddon samen met talloze andere verhalen. Allemaal vanuit de simpele gedachte: “Wat als het ook moeiteloos kan?”. De auteur beschrijft in zijn boek strategieën om de dingen die ertoe doen op een makkelijkere, leukere en fijnere manier gedaan te krijgen. In dit artikel beschrijf ik mijn drie grootste inzichten uit het boek.

Inzicht 1

Het mag ook leuk zijn

We associeren belangrijke zaken in ons werk of persoonlijke leven vaak met ‘hard’ werken. Belangrijke zaken hebben ‘bloed, zweet en tranen’ gekost of zijn ‘zwaar bevochten’.

Maar ook belangrijke zaken mogen leuk zijn. McKeown daagt je uit om juist de dingen die je moet doen te combineren met iets leuks. Zo zag hij heel erg tegen het terugbellen van 10 mensen op, totdat hij besloot dit vanuit zijn bubbelbad te doen en in plaats van elke minuut op de klok kijken terwijl je hardloopt op de loopband, combineert hij dit met zijn favoriete netflix serie.

Je kan het dus ook leuker maken! Ik ga de volgende keer mijn administratie doen met Disney muziek en wat lekkers!

Inzicht 2

Schildpad versus de haas

Ken je het kinderverhaal van de schildpad versus de haas? De schildpad wint de race omdat hij consistent kleine stapjes zet op zo’n manier dat hij het vol kan houden. Maar wist je dat deze race ook in het echt heeft plaatsgevonden?

Niet tussen twee dieren, maar twee expeditiereizigers naar de Zuidpool. Nog nooit had iemand de zuidpool bereikt en in het begin van de 20e eeuw besloten twee teams de trip te wagen. De Britse kapitein Robert Falcon Scott (de haas) en de Noor Roald Amundsen (de schildpad).

Beide reizigers hadden een andere strategie. Scott liep zoveel en zo ver mogelijk op de dagen dat het lekker weer was en probeerde te rusten op de dagen dat het slecht weer was. Amundsen daar en tegen had één simpele regel: elke dag 20 kilometer lopen. Niet meer én niet minder, weer of geen weer.

Het team van Amundsen bereikte veilig de zuidpool, terwijl de mannen van Scott nooit meer thuis zouden komen.

Het inzicht hierin voor mij is om te werken met een ondergrens (ik wil minimaal 1 telefoontje plegen) én een bovengrens (maximaal 10 telefoontjes). In mijn startup Green Side heb ik soms de neiging om hard te gaan rennen voor korte termijn resultaat. Maar als we hét voorbeeld willen worden in de circulaire economie dan is het vooral een kwestie van volhouden en consistent blijven bouwen. Daarom is die bovengrens ook zo belangrijk.

Wees als een schildpad én houd voldoende rust dus.

Inzicht 3

Vertrouwen maakt alles makkelijker

Topinvesteerder Warren Buffet heeft miljardendeals gesloten binnen twee uur en op basis van een handdruk. Hoe dat kan? Vertrouwen. Buffet heeft door heel zijn carriere mensen om zich heen verzameld die hij kan vertrouwen en dat maakt alles makkelijker.

Want waarom uitgebreid onderzoek doen naar de boeken als je op basis van eerdere ervaringen al weet dat het goed zit. De tip in het boek is dan ook om te werken aan duurzame relaties met betrouwbare mensen om je heen, dit maakt alles makkelijker in de toekomst.

Léon is een van de oprichters van top3boeken.nl, organisatieadviseur bij Pentascope en oprichter van de sociale onderneming Green Side. Hij heeft een passie voor het lezen van non-fictie boeken en deelt zijn persoonlijke inzichten als ondernemer op deze site. In contact komen? Klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *