Drie inzichten uit ‘Kleine Monnik van Annemarie Lesage ‘

Kleine Monnik volgt het verhaal van een Monnik met een missie: de maan weer volledig laten schijnen. Het is een compact verhaal van avontuur, tegenslag, succes en vriendschap. Het boek is speciaal geschreven voor jongeren en jongvolwassen die een lastige tijd doormaken, maar bevat voor iedereen waardevolle levenslessen.

In deze rubriek deel ik mijn 3 inzichten uit het boek. Ik moet eerlijk bekennen dat het een lastige keuze was, het is een dun boek, maar op elke pagina valt iets te leren. Hier komen in elk geval mijn top 3 inzichten:

Inzicht 1

Leef in het hier en nu

In het nu leven en zijn is een belangrijk thema in het boek. Op een gegeven moment moet Kleine Monnik een rivier oversteken. Hij ziet alleen niet hoe. Doordat hij alleen maar bezig is met de overkant, vergeet hij te focussen op waar hij nu is.

“Het is goed om je te richten waar je naar toe wilt, alleen ligt de oplossing vaak daar waar je vergeet te kijken: dichtbij.”

Dit is een les die sterk met mij resoneert. In mijn (sociaal) ondernemerschap, voel ik vaak de drang om sneller te gaan en te focussen op het eindresultaat, in plaats van te kijken wat ik in het hier en nu kan doen om een stapje dichterbij te komen.

Inzicht 2

Vier succes

Naast te focussen op het nu (in plaats van de toekomst) is het ook waardevol om te kijken waar we vandaan komen. Kleine Monnik is in het verhaal op een gegeven moment bijna op de top van berg die hij moet beklimmen. Zuchtend kijkt hij naar het stuk dat nog afgelegd moet worden. Totdat iemand zegt: “Draai je eens om en kijk waar je vandaan komt”

We vergeten vaak stil te staan bij alles wat we al hebben bereikt. Zo staat ook in het boek: “Je bent al verder dan iedereen die nog moet beginnen.”

Voor mij een mooie reminder om stil te staan bij mijn successen en deze ook echt te vieren. Het heeft geen zin om mezelf te vergelijken met mensen die al veel verder zijn. Focus op jezelf en vier elke stap die je zet.

Inzicht 3

De wortels zie je niet

Op social media lijkt iedereen een ‘overnight succes’. ‘Ineens’ is iemand beroemd en succesvol. Daarom denken we vaak (ik in elk geval wel) dat het bij ons ook zo moet werken. Na een jaar moet ik echt al wel een succesvol bedrijf hebben toch?

In het boek wordt de vergelijking met een grote mooie boom gemaakt. Je ziet de brede stam, grote takken en kleurrijke bladeren. Wat je echter niet ziet zijn de wortels. De wortels is al het werk achter de schermen (of onder de grond), de jarenlange training of voorbereiding dat vooraf is gegaan aan het ‘succes’.

Focus op de groei van je eigen wortels en je zal vroeg of laat uitgroeien tot een mooie grote boom. Dit is voor mij een sterke reminder om geduld te hebben en om te focussen op het proces.

Léon is een van de oprichters van top3boeken.nl, organisatieadviseur bij Pentascope en oprichter van de sociale onderneming Green Side. Hij heeft een passie voor het lezen van non-fictie boeken en deelt zijn persoonlijke inzichten als ondernemer op deze site. In contact komen? Klik hier.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *