Drie inzichten uit ‘Ik weet het allemaal even niet – Loes Nijboer ‘

Het boek gaat in de kern over zelfacceptatie, Loes deelt hierin haar weg en haar lessen richting (zelf)acceptatie. Het is een boek met veel korte stukjes met lessen, inzichten en persoonlijke verhalen. Het is zo’n boek die je op een random pagina kan openslaan om een pagina te lezen en om weer even inspiratie op te doen.

Daarnaast houd ik van de schrijfstijl van Loes, het is heel losjes en lijkt veel op spreektaal. Ik heb af en toe hardop gelachen vanwege de luchtige of juist directe woordkeuze. In dit artikel deel ik mijn top 3 inzichten.

Inzicht 1

Soms is loslaten vasthouden aan geluk

Loes vertelt in het boek over de scheiding van haar ouders, hoe dit onverwacht kwam en hoe je dit als kind natuurlijk niet wilt ervaren. Uit deze ervaring kwam echter wel dit inzicht. Kies je ervoor om in een situatie te blijven waarin je niet gelukkig bent, of durf je los te laten om te kiezen voor geluk? Ik vind dit een mooi voorbeeld van omdenken waarin je je focust op waar je wél voor kiest.

Zo vind ik het persoonlijk een uitdaging om ‘nee’ te zeggen, maar door te focussen op waar ik bewust ‘ja’ op zeg, lukt het me steeds vaker om de dingen te doen waar ik gelukkig van wordt.

“Toen mijn ouders durfden los te laten leerde ik dat loslaten soms vasthouden is.”

Inzicht 2

Wees verdomme een keer trots

Een voorbeeld van het directe taalgebruik in het boek: wees verdomme een keer trots! Net als Loes ben ik goed in het bagatelliseren van mijn prestaties, zo hebben we vanuit mijn sociale onderneming Green Side weer mooie resultaten geboekt met onze duurzame enveloppen, maar ik denk alleen maar: wat is de volgende stap? Hoeveel gaan we nu verkopen? Wat gaan we nu ontwerpen?

Kijk eens achterom, besef dat perfectie niet bestaat en wees verdomme een keer trots (note to self).

Inzicht 3

Accepteer wat je niet kunt veranderen (verander wat je niet kunt accepteren)

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Op veel vlakken heb ik het gevoel dat ik dingen wel kan veranderen en ben ik er nog niet klaar voor om het te accepteren. Loes vertelt mooi: “Ik geloof dat iedereen iets heeft gekregen waar diegene onzeker over is om te leren het te accepteren en omarmen. Dat dat je taak is.”

Dat is échte zelfacceptatie, je eigen imperfecties waarderen zoals je dat bij je partner wel doet. Als dat je lukt ben je in de woorden van Loes een ‘FUCKING legend’.

Persoonlijk vind ik dat ik altijd alles moet kunnen doen, consistent en van goede kwaliteit. Zo had ik dit artikel vorige maand al af willen hebben en elke keer als ik mijn to do lijst weer zag, kon ik mezelf weer verwijtend toespreken dat het er weer niet van gekomen was. Een mooie reminder om te accepteren dat niet altijd alles gaat lukken. Zo ben ik weer een stapje dichterbij de status van ‘legende’.

Léon is een van de oprichters van top3boeken.nl, organisatieadviseur bij Pentascope en oprichter van de sociale onderneming Green Side. Hij heeft een passie voor het lezen van non-fictie boeken en deelt zijn persoonlijke inzichten als ondernemer op deze site. In contact komen? Klik hier.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *