Wekelijks krijgen we veel mooie non-fictie boeken tips binnen! Vaak genoemde boeken worden in deze categorie ‘Meest Aangeraden‘ extra uitgelicht. In deze post staan de inzichten van lezers op basis van het boek Rich Dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki centraal. Lees hieronder wat de inzichten van onze lezers zijn.
Samenvatting
Rich Dad Poor Dad is een klassieker op het gebied van non fictie boeken. Het beschrijft het verhaal van Robert Kiyosaki, de auteur, die opgroeide met twee vaderfiguren die elk een eigen relatie hadden tot geld. Waar zijn biologische vader het traditionele credo van hard werken en sparen erop nahield, was de vader van een goede vriend van hem heel anders. Deze man was ondernemer en geld was er bij hem in overvloed, hierin zag hij van dichtbij hoe het verschil in denken over geld zich uit in de manier waarop je handelt. In het boek beschrijft hij alles wat hij geleerd heeft van zijn ‘Rich Dad’ op het gebied van geld.
Inzichten van lezers:
Aangeraden door: Luuk Geelen
Mooiste inzicht:
Ik heb twee grote leerpunten van dit boek. De eerste is dat je je kosten laag moet houden. En de tweede is dat je je geld moet investeren in dingen die je op termijn geld opleveren (assets) i.p.v. geld kosten (liabilities). Denk hier aan dingen zoals aandelen, vastgoed of kleine side-businesses. Door op deze manier met je geld om te gaan, kan iedereen langzaam meer waarde (dus niet per se geld!) verzamelen. Dit is een lange maar wel relatief makkelijke weg naar financiële onafhankelijkheid. Een ander boek dat dit principe ook heel duidelijk en praktisch uitlegt, is Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma.
“Je moet je kosten laag houden, als je financieel onafhankelijk wilt worden”
Aangeraden door: Flavio Schoute
Mooiste inzicht:
Ik heb veel inzichten uit het boek gehaald, maar de meest concrete en voor de hand liggende is het budgetteren. De eerste stap is het creëren van inzicht. Hierna kan je kijken wat goede investeringen kunnen zijn. Ik vind het een belangrijk boek aangezien geld educatie niet of nauwelijks wordt aangeboden op scholen. Dit terwijl het een belangrijk onderdeel is van je leven en educatie kan zorgen voor een minder (geld)zorgen.
“Ik vind het een belangrijk boek aangezien geld educatie niet of nauwelijks wordt aangeboden op scholen”
Aangeraden door: Jeroen Lechner
Mooiste inzicht:
Een mooi inzicht uit het boek is iets wat ik eigenlijk al wist, maar niet bewust bij stilstond. Het verschil tussen assets en liabilities. Een asset is iets wat je structureel geld oplevert. Een liability is iets wat je structureel geld kost.
Daarnaast heeft het boek me een veel bewustere kijk op geld gegeven. Ik zou iedereen het aanraden om het te lezen omdat het een erg goed financieel boek is om je bewust te worden van de mogelijkheden om financieel onafhankelijk te worden.
Bovendien geeft het een andere kijk krijgen op financieel management en heeft het mij ook daadwerkelijk aangezet tot actie! Zo heb ik laatste een caravan overgenomen die ik nu verhuur. En heb ik voor een nu nog laag bedrag mijn eerste aandelen gekocht.
Ten slotte nog een kleine bonus: The Alchemist van Paulo Coelho. Het is wel fictie, maar gewoon een schitterend verhaal met mooie lessen. Gewoon lezen!
“Een asset is iets wat je structureel geld oplevert. Een liability is iets wat je structureel geld kost.”