“Om iets van te leren en geïnspireerd te raken. Ik heb een voorkeur voor goed geschreven, verhalende non-fictie of levensverhalen”.

De keuze

Auteur: Edith Eva Eger

Het grootste inzicht is voor mij dat het verleden je altijd weer inhaalt. Je wel denkt klaar te kunnen zijn met je dat wat is geweest, bijvoorbeeld door het weg te stoppen en het er niet over te hebben, maar dat heeft geen zin. Je kunt alleen bereiken wat je wil, als je je trauma’s echt onder ogen ziet. Pas dan weet je hoe ze je keuzes en gedragingen (onbewust) beïnvloeden.

Edith Eger laat in ‘De keuze’ zien dat alles mogelijk is, dat je zelfs de vreselijkste gruwelen achter je kan laten. Het is een ongelofelijk krachtig en inspirerend boek dat werkt als een stuwende kracht voor jezelf en anderen. Eger oordeelt niet en is geen slachtoffer, ook dat is inpirerend. Het is knap hoe ze een persoonlijk, heftig levens- en oorlogsverhaal combineert met ervaringen uit haar praktijk als psycholoog. En dan is het ook nog eens goed geschreven. 

Stil

Auteur: Susan Cain

Met een wat meer teruggetrokken, ietwat twijfelende persoonlijkheid, ben je niet minder dan iemand die nadrukkelijk aanwezig is en daarbij luid sprekend een punt maakt. We zijn helaas meer gericht op die laatste groep, iets wat Susan Cain met haar boek ‘Stil’ wil veranderen.

“Ze hebben vaak een rijke binnenwereld en worden niet zelden kunstenaars, wetenschappers, schrijvers of uitvinders.”

Nuance, oplettendheid, gevoeligheid en inlevingsvermogen zijn eigenschappen van meer introverte mensen. Ze hebben vaak een rijke binnenwereld en worden niet zelden kunstenaars, wetenschappers, schrijvers of uitvinders. Susan Cain houdt in dit boek een vurig pleidooi voor de kracht van deze stillere volwassenen en kinderen. Die erkenning kan levensveranderend zijn als je zelf tot die groep hoort. Als meer extraverte mensen dit boek lezen, zullen ze (hopelijk ;-)) beseffen dat wanneer ze meer hun best doen om te luisteren naar zachtere stemmen, daar veel moois uit kan komen.

Romanschrijver van beroep

Auteur: Haruki Murakami

Om je eigen schrijfstel en vertelstijl te ontdekken moet je niet zozeer iets aan jezelf toevoegen, het is eerder de kunst om iets bij jezelf weg te halen.

Als je geïnteresseerd bent in schrijven en schrijvers is dit boek heerlijk en geruststellend om te lezen. De grote Murakami blijkt een zeer bescheiden man, die openhartig vertelt hoe hij via proberen, vallen, opstaan en doorzetten zijn eigen stijl ontwikkelde. Tijdens het lezen van zijn openhartige levensverhaal, doe je onderweg nuttige schrijftips en levenslessen op. Een voorbeeld is het belang van een gezond fysiek gestel als je geestelijk ‘zwaar’ werk doet.

Miloe van Beek heeft zelf ook twee non-fictie boeken geschreven, waaronder haar familiegeschiedenis ‘Daar praten wij niet over’. Daarbij is ze ook nog schrijfcoach! Voor meer tips en informatie, kun je hier terecht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *