Wat krijg je als een agent en een ouwe boef besluiten dat re-integratie beter, duurzamer en vooral leuker kan? Dan krijg je Heilige Boontjes en wel het soort waarvan je straffe bakkies troost kan zetten.

Marco is agent en pedagoog, Rodney is re-integratiedeskundige en sociaal en maatschappelijk vormer. Als geen ander weten ze hoe moeilijk het is een leven weer op de rails te krijgen. Zij doen dit met koffie in een oud politiebureau waar je ook nog eens heerlijk kan ontbijten, lunchen en dineren Je kan er zelfs een biertje of een wijntje bij bestellen.

Bij Heilige Boontjes werken ze samen met jonge Rotterdammers met een randje.

De meeste mensen zien deze jongeren als kansloos, zij als kansrijk. Daarom werken juist deze Rotterdammers bij Heilige Boontjes in het bedrijf; niet een paar maar gewoon iedereen.

Samen doen ze alles, ze branden en schenken hun eigen koffie, maken hun eigen eten en tappen de beste biertjes. Alles duurzaam, goed en lekker. Op alle andere plaatsen zouden ze dit bijzonder noemen In Rotterdam is dit gewoon.

In dit artikel deelt Rodney de Top 3 boeken die hem het meest geholpen heeft bij het opzetten van deze prachtige sociale onderneming.

Ik zal nooit meer huilen – Nicky Cruz

“Ik zal nooit meer huilen” is het autobiografische verhaal van Nicky Cruz, een voormalig bendeleider uit New York. Het boek vertelt over zijn moeilijke jeugd in Puerto Rico, zijn komst naar de Verenigde Staten en zijn leven in de beruchte New Yorkse straatbendes. Uiteindelijk vindt hij een nieuwe richting in zijn leven door zijn bekering tot het christendom.

“Ik ben diegene die in je wil geloven! Iedereen die een kans wil krijgt hem bij ons dan ook.”

Dit boek gaf Rodney het inzicht dat iedereen die wil veranderen ook kan veranderen. Het is alleen cruciaal dat er één persoon is die echt in je gelooft. In het verhaal van Nicky was dit de predikant die Nicky voor het eerst zag met liefde en begrip in plaats van veroordeling.

Bij Heilige Boontjes worden mensen ook echt gezien en wordt er in ze gelooft, Rodney vertelt: “Ik ben diegene die in je wil geloven! Iedereen die een kans wil krijgt hem bij ons dan ook.”

Projectmanagement – Roel Grit

Het boek Projectmanagement biedt Rodney de tools en handvatten die hij nodig heeft als creatieve ondernemer. Het richt zich op alle praktische aspecten van projectmanagement van plannen, organiseren, uitvoeren en controleren. Het heeft hem in zijn sociale onderneming geholpen, maar ook in zijn privéleven. Het zorgt voor het overzicht en de focus die hij nodig heeft.

Zaken die je raken – Willemijn Verloop

Het boek van Willemijn Verloop gaat over sociaal ondernemerschap en hoe je met een bedrijf geld kunt verdienen én een positieve impact kunt hebben op de maatschappij. Het boek beschrijft de ervaringen van Verloop en andere sociale ondernemers en biedt praktische tips en inzichten om zelf een sociale onderneming op te zetten.


Het grootste inzicht voor Rodney was dat er steeds meer draagvlak komt voor sociaal ondernemen. “Het is heerlijk om te lezen dat mensen in staat zijn om meerdere doelen te dienen dan alleen de portefeuille van een aandeelhouder” Het heeft hem geïnspireerd om op andere manieren aan te kijken tegen problemen en mogelijke oplossingen. Daarnaast heeft het hem de overtuiging gegeven dat de samenleving echt iets anders wilt dan consumeren ten koste van alles.

Meer weten over Heilige Boontjes?

Ben je net als ik fan van Heilige Boontjes? Check dan vooral even hun website: Heilige Boontjes

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *