De top 3 non-fictie boeken van Geert Schroen
De top 3 non-fictie boeken van Geert Schroen

Reden om non-fictie te lezen

Omdat ik dingen wil leren over van alles in het leven. Door non-fictie boeken te lezen, kan je informatie verkrijgen van van experts op deze gebieden. Hier zal ik mijn top 3 non-fictie boeken die ik tot nu toe gelezen heb bespreken.

Boek 1: De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

In De Meeste Mensen Deugen integreert Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

“Het mooie aan het lezen van (non-fictie) boeken vind ik dat het mij in staat stelt om over van alles in het leven te leren.”

Het belangrijkste inzicht dat ik hieruit heb meegenomen is dat alles zo slecht nog niet is. Want mensen zeuren vaak of kijken naar het negatieve van iets. Dat maakt het boek zo leuk.

Mensen zouden dit boek moeten lezen, omdat het boek de mens en zijn negatieve denken belicht. Het triggert om het positieve uit dingen te halen. Hierdoor zet het boek je aan het denken over je eigen acties en gedachten. En dat is wat een goed boek voor mij zou moeten doen, aansporen tot nadenken of tot actie. Daarom is dit gewoon een top boek in mijn ogen!

Boek 2:  Sapiens – Yuval Noah Harari

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien? In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In dit boek laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens. ‘Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo’n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.’

Logischer wijs heeft dit boek mij laten inzien hoe onze samenleving tot stand is gekomen tot hoe die nu is. Ondanks dat het een dik boek is, leest het makkelijk weg. Harari beschrijft op een leuke manier hoe de mensheid zich heeft ontwikkeld.

Boek 3: Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet

Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur.

Wat bomen ons vertellen relateert aan de klimaatverandering, en de klimaatverandering beschrijven ze door naar bomen te kijken. Er komen leuke verhaaltjes in voor, waardoor het leuk blijft. Het grootste inzicht is dat bomen super gaaf zijn!

“Bomen zijn super gaaf!”

Het is een heel interessante kijk op klimaatverandering, en geeft een inkijkje in de wereld van de dendrochronologie. Als je natuur, klimaatverandering en bomen gaaf vindt is dit zeker een aanrader! 🙂

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *