Reden om non-fictie te lezen

Het is voor mij een fijne manier om extra kennis op te doen, ofwel geïnspireerd te raken. Ik merk bij het lezen van een non-fictie boek dat het ervoor zorgt dat ik iets een klein beetje anders ga doen. Het is dus een mooi middel om mezelf te ontwikkelen. 

Daarnaast voelt het als een perfecte middenweg tussen online artikelen/blogs en wetenschappelijke artikelen. Het zorgt namelijk wel voor diepgang, maar het is ook niet zo intens als een wetenschappelijk artikel, waarbij het soms lastig is om doorheen te komen.

Boek 1: Ja-maar wat als alles lukt? – Berthold Gunster

Berthold legt bijzonder mooi uit hoe twee woordjes: ‘ja maar’ hele industrieën kunnen platleggen en daarbij complete creatieve processen kan vastzetten. Waarom zeggen we dan ‘ja maar’? Het is geen ja en geen nee… Het is een soort ontkennende ja. Het heeft me veel geleerd over groepsprocessen, creativiteit en brainstormen. Daarnaast lukt het mezelf nu om dagelijkse dingen meer te benaderen op een ‘ja en’ manier in plaats van een ‘ja maar’ manier.

” Het lukt mezelf nu om dagelijkse dingen meer te benaderen op een ‘ja en’ manier in plaats van een ‘ja maar’ manier.”

Ik denk dat dit boek bijdraagt aan een mindset voor creativiteit, oplossend vermogen en spontaniteit. Er is altijd wel een reden om iets niet te doen: ‘ja maar daar ben ik te oud voor’ of ‘ja maar daar heb ik geen tijd voor’. Het boek geeft een belangrijke herinnering aan hoe we het onszelf makkelijker kunnen maken door dingen te doen die we ‘echt’ willen doen.

Boek 2: Het slimme onbewuste – Ap Dijksterhuis

Freud en Descartes hadden hun eigen manier van denken een paar honderd jaar geleden. Echter, de manier hoe wij mensen nu nog dagelijks keuzes maken of hoe ons onderwijs is ingericht hebben wij allemaal te danken aan deze twee filosofen. Het boek legt heel mooi uit hoe wij mensen aannames in onze besluitvorming hebben zitten. Het boek gaat veel in op keuzes maken. We leven in een maatschappij waar veel wordt gehamerd op rationaliteit. Echter pleit dit boek voor een contextafhankelijke benadering. Er zijn heel veel situaties waarin wij mensen onbewust veel betere beslissingen maken dan bewust.

Het boek helpt je te verbreden in je huidige psychologische kennis. De Nijmeegse hoogleraar van de Radboud Universiteit neemt je op een logische stapsgewijze mate mee in het brein van de mens. Met name het onbewuste deel van het brein wordt besproken. Je komt erachter hoeveel onbenut potentieel hier nog zit. Voor mijzelf wat dit mega nuttig om te lezen!

Boek 3: The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness – Andy Puddicombe

Meditiatie, headspace en/of mindfullness is iets concreets. Er zijn zoveel plekken waar mediteren wordt uitgelegd als iets zweverigs waar dit boek er juist op een hele toegankelijke manier op in gaat. Dit boek was mijn eerste stap richting een paar minuten mindfullness. Nu ben ik twee jaar verder en heb ik er al vele uren op zitten, en met veel plezier:).

Na het lezen van dit boek ben ik ervan overtuigd dat ieder mens baat heeft bij (een beetje) mindfullness. Ik gun iedereen dat stukje extra headspace in deze drukke wereld. En geloof me, na dit boek snap je nog niet alles, maar het is een perfect begin voor het starten van dit proces. Ik leer nog steeds en dat vind ik heel erg leuk :).

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *