Top 3 non-fictie boeken van Kim

Reden om non-fictie te lezen

Als redacteur en ghostwriter bij is lezen, schrijven en beoordelen mijn vak. Van zelfhulp tot autobiografisch: alles komt dagelijks voorbij en van élk boek neem ik wel iets mee. Juist ook de mensen die ver van mijn eigen levensinvulling af staan, geven me inzichten. Want ik vind dat je nooit bent uitgeleerd.

Boek 1: Het huis aan het einde – Irwan Droog

Dit boek laat zien dat je op bijna elke plek op de wereld een fijn leven kunt opbouwen, zolang je maar een fijne gemeenschap om je heen hebt. Irwan is vanuit Amsterdam vertrokken om een halfjaar op een minuscuul Noors eiland op de poolcirkel te gaan wonen. Daar leven ongeveer veertig mensen en binnen twintig minuten heb je een rondje over het hele eiland gelopen. Klein maar fijn. De vaste bewoners zijn veelal nakomelingen van de vissersgemeente die al 9000 jaar op dat eiland woont, maar Irwan wordt als veganist met open armen ontvangen.

” Zo veel mensen dromen van een leven ergens anders, het klassieke hutje op de hei, of ergens waar de zon schijnt, maar zijn ook bang voor verandering.”

Zo veel mensen dromen van een leven ergens anders, het klassieke hutje op de hei, of ergens waar de zon schijnt, maar zijn ook bang voor verandering. Dit boek bewijst dat het ook anders kan dan de vele fiasco’s zoals bij Ik Vertrek, en geeft de dromer net even dat duwtje in de rug om die droom echt waar te maken. Maar ook voor de mensen die prima zitten waar ze zitten, is het een mooi boek dat een ontwapenend inkijkje geeft in een bijzondere ver-van-mijn-bed-gemeenschap. Maar helemaal neutraal ben ik niet, want ik ben de Kim die in dit boek met Irwan meeging 🙂

Boek 2: De vreemdeling in de tuin – Ivo van Woerden

Ik ging toch wel even goed bij mezelf na: wat zou ík doen als ik op een allerdaagse dag een slapende jongen in mijn tuin vind die geen Nederlands of Engels spreekt, niet kan lezen of schrijven en duidelijk geen andere opties heeft? Natuurlijk stuur ik hem niet weg, maar wat doe ik dan wel? Het is het waargebeurde verhaal van Annelies, die besloot deze vluchteling in huis te nemen en uit te vinden waar hij vandaan kwam en wat hij nodig had. Ze kiest voor een bijna grenzeloze gastvrijheid terwijl ze alleen met handen en voeten kunnen communiceren.

Ivo heeft een ontzettend toegankelijke schrijfstijl waardoor je als lezer alles voelt, hoort en ziet alsof je er zelf bij staat. Zijn omschrijving van de situaties zijn subtiel, maar kruipen onder je huid. Na het lezen van dit boek ga je anders kijken naar sommige van je meningen: zijn het dan toch vooroordelen? En hoever wil en moet je zelf gaan om iemand te helpen?

Boek 3: Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz

Dit boek leerde mij dat je 100% zelf het geluk in handen hebt. Ik leerde zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn emoties en de uiting daarvan. En het mooie van dat besef: je hebt er dus ook invloed op in hoeverre iets je raakt. Na het lezen van deze visie heeft het gedrag van mensen om je heen geen ongewenst verpletterend effect meer op je.

Ja, de titel klinkt tuttig en zelfs wat akelig. Iets als ‘Zelf de baas over je emoties’ of ‘Nooit meer pijn in relaties’ dekt misschien beter de lading. Juist de mensen die verslaafd zijn aan liefde hebben dat zelf niet door en zullen dit boek op basis van de titel waarschijnlijk links laten liggen. Maar ik denk dat de hele wereld minder krampachtig zou functioneren als iedereen dit boek zou lezen. Liefdesrelaties in onze cultuur zijn vaak gebaseerd op een idee van afhankelijkheid: je partner moet complimentjes geven of affectie tonen zodat jij jezelf leuk genoeg vindt. En er heerst een illusie van ‘bezit’ binnen liefdesrelaties. Naar een ander kijken bijvoorbeeld is zelfs al uit den boze en een vorm van bedrog volgens veel mensen. Dit boek laat zien dat als je een dierbare vrijheid geeft, diegene zich meer aan je hecht dan door hem of haar te claimen en te beperken. Een aanrader voor iedereen die weleens een gebroken hart heeft gehad.

Wil je zelf een boek schrijven, of je eigen levensverhaal laten optekenen? Kim kan je daarbij helpen! Meer informatie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *