Léon Polman is oprichter van Green Side, deze sociale onderneming maakt unieke producten van restmateriaal. Zo maken ze notitieboeken van enkelzijdig geprint papier, enveloppen van oude cultuurposters en covers van oud textiel. Dit allemaal in samenwerking met sociale werkplaatsen.

Reden om non-fictie te lezen

De reden waarom ik zo graag de beste non-fictie boeken lees is, omdat ik hierdoor geïnspireerd mijn dag kan starten. Ik vind het heerlijk om in de ochtend te lezen voordat ik ook maar iets anders doe, op deze manier start ik mijn dag altijd met een inzicht, tip of mooi verhaal waardoor ik heel fijn de dag inga. Voor mij is het ook de snelste manier om te leren: lezen over de mensen die zelf al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. Verder is de kracht van een boek voor mij de langere periode die je er over doet om het uit te hebben, op deze manier ben je ook langere tijd bezig met de stof en kennis in het boek en is de kans groter dat je daadwerkelijk iets gaat doen.

🙏De Meeste Mensen Deugen – Rutger Bregman

Ik heb denk ik nog nooit zo snel de beslissing genomen om een boek te kopen als De Meeste Mensen Deugen. Ik was altijd al fan van de ideeën van Rutger Bregman, vooral zijn gedachten en zijn boek rondom het basisinkomen. Na het kopen van het boek heb ik de 528 (!) pagina’s in recordtempo uitgelezen en ben het sindsdien aan het ‘verkopen’ in heel mijn vriendenkring.

In zijn boek gaat Bregman in op de aloude discussie: is de mens van nature goed of juist slecht? Hij duikt hierbij in de oude verhalen en onderzoeken om te kijken waar het vandaan komt en of het te weerleggen is. Het boek heeft een positieve conclusie: elke keer als de mens in de meest erbarmelijke situaties terechtkomt staan we juist voor elkaar klaar.

Een van de mooiste voorbeelden vond ik dat uit alle onderzoeken naar oorlogen komt dat soldaten er praktisch alles aan deden om naar niet te hoeven doden. Herladen terwijl het geweer nog vol is, eten halen, andere kleine klusjes doen of juist expres te hoog schieten zodat ze niemand raken.

Het boek levert bewijs op bewijs dat de mens van nature geen kwaad wilt doen. Voor mij is dat iets wat ik heel erg meeneem in mijn persoonlijke leven, in de basis ga ik uit van vertrouwen. Als ik dan een keer wordt opgelicht dan is het maar zo, want zoals Bregman ook zegt:

“Als je nog nooit in je leven bent opgelicht, dan kun je je afvragen of je wel met genoeg vertrouwen door het leven gaat.”

🪛Grip – Rick Pastoor

Het eerste boek dat ik las op gebied van focus, productiviteit en het managen van je tijd was Getting Things Done van David Allen. Ik was meteen geinspireerd door zijn filosofie dat je hoofd er niet voor gemaakt is om dingen te onthouden, maar juist om dingen te bedenken. Hij zegt dan ook altijd:

“Your head is a crappy office”

Zijn advies is dan ook: schrijf alles wat je moet doen of ooit wilt doen op in lijstjes en zorg dat je deze lijstjes goed bijhoudt. Ik was meteen geïnspireerd en ging aan de slag. Zijn systeem is echter zo uitgebreid dat het voor mij teveel werd en na een paar weken was ik weer terug bij af.

Totdat ik Grip las van Rick Pastoor. Grip neemt de principes van Getting Things Done en vertaalt dit op een hele praktische en toepasbare manier. Dankzij Grip doe ik nu ook daadwerkelijk een Weekly Review (bedacht door David Allen): wekelijks kijk ik welke ‘losse eindjes’ ik nog heb, mailtjes / appjes / taken die zijn blijven liggen, kijk ik naar mijn kwartaaldoelen én plan ik mijn komende week in.

Dit is voor mij een van de belangrijkste tools om toe te komen aan de dingen die voor mij belangrijk zijn in mijn werk en mijn leven.

⛱️ 4-Hour Workweek – Timothy Ferris

Een klassieker. In de 4-Hour Workweek beschrijft Ferris talloze manieren hoe je jouw ideale leven kan vormgeven. Het punt is niet om zo min mogelijk te werken en zoveel mogelijk geld te verdienen. Het punt is om goed na te denken hoe jouw ideale leven, ideale jaar, week of ideale dag eruit ziet en om vervolgens dit na te streven.

Ik ken geen ander boek die zoveel concrete tools aanreikt om dit daadwerkelijk te doen. Wat voor mij het meest waardevol was, was het 80/20 principe, ook wel de Wet van Pareto genoemd. In het kort betekent dit principe dat doorgaans 20% van de input zorgt voor 80% van het resultaat. Zo zorgt 20% van je klanten voor 80% van je omzet, heb je 20% van je kleren, 80% van de tijd aan én zijn 20% van jouw vrienden verantwoordelijk voor 80% van je geluk.

Als je op deze manier naar je projecten en leven gaat kijken, krijg je veel sneller zicht op wat nou écht belangrijk is wat je doet. Zo ben ik heel bewust minder tijd gaan besteden aan mensen in mijn omgeving met wie ik minder heb en het meeste aandacht de vrienden en familie die het dichts bij me staan.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *