Top 3 non-fictie boeken van Leonieke

Reden om non-fictie te lezen

Grappig genoeg lees ik non-fictie vooral wanneer ik onderzoek doe voor het schrijven van fictie. Ik lees daarnaast graag filosofie en boeken over het schrijven.

Boek 1: Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

Gevierd schrijver Haruki Murakami legt in dit boek de link tussen zijn schrijf- en renpraktijk. Net als bij het trainen voor een marathon kun je tijdens het schrijven van een boek behoorlijk tegen jezelf aanlopen. Murakami geeft praktische handreikingen om dit proces te doorgronden en barrières te doorbreken. Een voorbeeld is dat je zowel tijdens het trainen als tijdens het schrijven moet stoppen op het punt dat het lekker gaat, zodat je de volgende dag weer verder kunt. Hierdoor verklein je de kans dat je het opgeeft.

” Een voorbeeld is dat je zowel tijdens het trainen als tijdens het schrijven moet stoppen op het punt dat het lekker gaat, zodat je de volgende dag weer verder kunt. “

Dit boek lijkt behoorlijk specifiek omdat het over schrijven en hardlopen gaat, maar het is een aanrader voor iedereen die nadenkt over zijn eigen werk- en leerproces.

Boek 2: De vis in ons – Neil Shubin

De evolutietheorie on steroids. Een reis door 3,5 miljard jaar geschiedenis van het menselijk lichaam. Shubin laat zien in hoeverre ons lichaam nog gelijkenissen vertoont met het vissenlichaam. Ik las het omdat ik onderzoek deed voor mijn debuutroman ‘Hier komen wij vandaan’, waarin het o.a. over zeemeerminnen gaat. Het inzicht dat ik uit dit boek haalde, ligt besloten in de titel want wat blijkt: wij hebben nog heel wat vis in ons.

Dit boek gaat over ons allemaal, reden genoeg dus om het te lezen! Shubin’s enthousiasme werkt daarnaast ook heel aanstekelijk.

Boek 3: Waarheid en methode – Hans-Georg Gadamer

Dit boek is een behoorlijke hersenkraker. En het vereist ook enige voorkennis van de filosofie om hieraan te beginnen. Maar het grootste inzicht dat Gadamer mij gaf was dat er altijd vooroordelen zijn voorafgaand aan ons begrijpen. Om echt iets te leren moet je je bewust zijn van die vooroordelen, en ze tijdelijk opschorten om tot een nieuw inzicht te kunnen komen. Als iedereen dit zou doen, dan zou de wereld een betere plek zijn.

Deze ‘hersenkraker’ is voor iedereen die iets wil leren begrijpen van hoe ons begrip werkt.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *