Top non fictie boeken van Maartje
De top 3 non-fictie boeken Maartje (@mijn_boeken_kast)

Reden om non-fictie te lezen

Sprookjes? Daar hield ik van jongs af aan al niet van. Van alle verhalen die ik las, wilde ik toch enigszins dat de verhalen ook daadwerkelijk zouden kunnen gebeuren. Wat dat betreft is de wereld mijn playground. Er valt zoveel te ontdekken en te leren over de wereld waarin we leven. Nieuwsgierig als ik ben valt er zoveel te ontdekken over van alles en iedereen. Verder kijken dan je eigen wereldje boeit mij en is ook nog eens goed voor je algemene en persoonlijke ontwikkeling. Wie wil er nou niet leren? Daarom lees ik non-fictie.

Boek 1: Een schitterend vergeten leven. De eeuw van Frieda Belinfante – Toni Bouwmans

Mijn grootste inzicht was dat je de moed moet hebben om je eigen pad te kiezen en jezelf te zijn, ongeacht de heersende mores en conventies. Maar ook dat je met een groot pragmatisme en onvoorwaardelijke toewijding veel kunt bereiken. Laat het verleden achter je (of probeer dat althans) en leef een avontuurlijk leven. Dit is natuurlijk nogal groots, maar op gebied van levenshouding inspireert het zeker.

“Heb de moed om je eigen pad te kiezen en jezelf te zijn”

Dit boek zou je moeten lezen omdat het een waar verhaal is over een sterke vrouw. Dat op zich al is een goede reden, maar ook omdat er nog meer verhalen verteld mogen worden over sterke vrouwen, wat mij betreft. Je krijgt respect voor de moed, het talent en de eigenzinnigheid van Frieda. Dit boek is meer dan een oorlogsboek, dit boek is zo allesomvattend.

Boek 2: Gouden Bergen. Portret van de digitale generatie – Doortje Smithuijsen

Hoe veel belangrijker het is om je eigen unieke ‘ik’ na te jagen. Met de sociale media lijkt dit streven ondergesneeuwd te raken door snel geld, snelle roem en een dertien in een dozijn jongere. Het is hard werken, veel teleurgesteld raken en je ‘ziel’ verkopen aan de ‘duivel’, de bedrijven die jou als ‘influencer-wannabee’ gebruiken als uithangbord. Doortje Smithuijsen laat zien hoe hard werken het is om je eigen social imperium van de grond te krijgen.

“Hoe ga jij om met het dilemma: leven voor je volgers of je eigen leven leiden?”

Een goed staaltje onderzoekjournalistiek. Daar houd ik van. Alleen daarom al is dit boek zeker een leestip waard. Het is een inkijkje in de wereld van influencers en hoe die is ontstaan. Vanuit de opvoeding van de huidige generatie, de digitalisering en de mentaliteit van de samenleving. Smithuijsen laat zien dat het helemaal niet zo raar is dat influencers dit werk doen en dat influencer worden tegenwoordig een droom is die door jongeren wordt nagejaagd. Het boek laat je ook nadenken over je eigen relatie met de sociale media.

Boek 3: Een goede man slaat soms zijn vrouw – Joris Luyendijk

Dit boek heb ik echt lang geleden gelezen, maar is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Zo goed geschreven dat de sfeer in dit boek mij nog altijd is bijgebleven. Joris Luyendijk schreef zich in aan de universiteit van Caïro en leefde een jaar lang tussen zijn leeftijdsgenoten. De onbevangenheid van Luyendijk in zijn poging om te integreren in een islamitisch land vind ik zo’n mooi voorbeeld van hoe we elkaar eigenlijk tegemoet zouden moeten treden. Volledig open staan voor de kijk van anderen op het leven. Zonder overigens het met elkaar eens te hoeven zijn. Luyendijk kan zo goed observeren en dit vervolgens zo goed op papier zetten dat je echt het idee hebt naast hem te lopen in zijn ontdekkingsreis.

“Ik gun elke lezer de mooie ervaring van het lezen van dit boek.”

Dit boek is een voorbeeld van hoe we elkaar tegemoet zouden moeten treden, open en onbevangen. Daarnaast is het een mooi voorbeeld van wat ik bedoel met het ‘ontdekken van de wereld door te lezen’.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *