
Reden om non-fictie te lezen
Meer van de wereld leren is gewoon geweldig. Ieder die geïnteresseerd is in de wereld om zich heen zou non-fictie moeten lezen. Het is een zwart gat waar je invalt, elk boek levert 3 nieuwe leessuggesties op. Men dient alleen die eerste stap te maken.
Boek 1: Darwin in de stad – Menno Schilthuizen
Evolutiebioloog Menno Schilthuizen laat op mooie manier zien wat de verstedelijking betekent voor de evolutie van mens, dier en natuur. Mijn grootste inzicht was het gegeven dat natuurlijke processen niet alleen plaatsvinden in de bossen maar ook rondom ons.
“Wanneer je buiten op straat gaat lopen ga je meer zien dan dat wat je bij de biologielessen hebt geleerd.”
Iedereen die in de stad woont en fan is van de natuur, zou dit boek moeten lezen. Wanneer je na het lezen buiten op straat gaat lopen ga je meer zien van dat wat je bij de biologielessen hebt geleerd.
Boek 2: Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben
Statisch en stil, zo worden bomen omschreven. Wanneer je rondloopt in de bossen zoek ik vaak naar interessante organismen en zie door het bos de bomen niet meer. Gigantische wezen met een zeer interessant verhaal.
Dit boek zou iedereen moeten lezen die geïnteresseerd is in de natuur maar niet met een telelens door het bos wil lopen om iets vets te kunnen zien. Dit boek leest makkelijk weg en leert je nieuwe dingen over ”saaie” planten.
Boek 3: Plassen over kwallenbeten – Maartje Kouwen
Plassen over kwallenbeten laat op luchtige wijze zien hoe het echt zit met meer dan vijftig hardnekkige biologische misvattingen. Die doen de ronde op straat en in het café, maar opmerkelijk genoeg ook in de schoolboeken. Zo heb je bijvoorbeeld helemaal geen verschillende ‘smaakzones’ op je tong waarmee je zoet of zout proeft én heeft het geen zin om te plassen over je kwallenbeet.
Voor mij waren veel misconcepten al bekent. Desalniettemin is het goed om deze inzichten op een rij te hebben. Het fijne is dat nadat je klaar bent met het lezen van dit boek je feit en fictie kan onderscheiden. Als biologiedocent kom ik in dagelijkse gesprekken zoveel misconcepten tegen over biologische processen die nergens op slaan. Lees dit boek om geen flater te slaan.