Top non fictie boeken van Nathalie
Top non fictie boeken van Nathalie

Reden om non-fictie te lezen

Schrijven is als een puzzel leggen zonder vooraf de doos gezien te hebben. Je start met losse stukken. Voor mij vaak non-fictie. Sommige stukken passen, andere niet en je blijft proberen omdat je weet dat er een totaalplaatje is. Je neemt even afstand en je ziet het geheel groeien. In dit proces is de inspiratie uit verrassende en zeer uiteenlopende hoeken, geschiedenis, psychologie, filosofie, mindset,…belangrijk om tot een knallende plot van een gefundeerde roman te komen.

´De Morsecode´, mijn laatste historische roman, schetst de ontstaansgeschiedenis van de morsecode, vermengt met kunst en psychologie. Zonder non-fictie had mijn roman minder fundament gehad. Schrijven is 50% inspiratie uit non-fictie en 50% emotie.

Boek 1: Weg van het denken – Alan Watts

Onlangs las ik ´Weg van het denken´ van  Alan Watts. De kracht waarmee de auteur me meezoog in zijn levensfilosofie was erg inspirerend. Het is een kunst om een context te scheppen voor een goed verhaal zonder te verdrinken in de eindeloze beschrijvingen. Non-fictie lezen in de vorm van hedendaagse filosofie helpt me daarbij. Schrijven is 80% lezen en 20% schrijven, althans voor mij toch.

Het is een filosoof die heel eenvoudig schrijft. Hij kan met heldere beeldspraak verschillende thema´s over het leven kort en krachtig vastpinnen. Dit boek is eigenlijk een verzameling van de beste stukken van zijn lezingen voor zijn studenten, die je trouwens nog kan beluisteren op YouTube ook. Aanrader om je even weg te leiden van je denken.

Boek 2: Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid – Yuval Noah Harari

Het belang aan verbinding in de mensheid, is iets waar ik zelf erg voor wil staan. Het boek schetste voor mij de oorsprong van het belang aan de mens als groepsdier i.p.v. individu. Alleen geraak je er misschien sneller, maar samen geraak je verder. Die essentie is voor mij een bevestiging van wat ik zelf ook steeds probeer toe te passen.

”Alleen geraak je er misschien sneller, maar samen geraak je verder”

Je krijgt de hele geschiedenis van de mensheid mee op een heel toegankelijke manier. Er zit ook heel veel humor in het boek, waardoor je onze mensheid en zijn verschillende revoluties ook meteen weer weet te relativeren. Bovendien is het boek ook in stripverhaal beschikbaar. Maar ik verkies toch de volledige tekst.

Boek 3: De kunst van het ongelukkig zijn – Dirk De Wachter

De kunst van het leven is volgens De Wachter accepteren dat er lastigheden zijn in het leven en dat je die moet delen met anderen om ze te verminderen. Je halveert ongeluk door het te delen. Je openstellen naar de ander is de weg naar geluk. Het hoort voor mij weer bij het belang aan verbinding met de andere.

Anderen moeten dit boek zeker lezen aangezien het heel helder en verhalend verteld. Hij triggert je psyche om je nog meer open te stellen naar de anderen. Ik vind het heerlijk met die psychologische inzichten zowel in mijn professionele als privé context me meer mensgericht te oriënteren.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *