
Reden om non-fictie te lezen
Ik wil mezelf steeds blijven verbeteren en ontwikkelen. In de boekenclub lezen we iedere week een boek en dat is een mooie uitdaging. Ik leer er enorm veel van maar vooral de gesprekken met de schrijvers in de podcast zijn zo leuk en interessant. Ik voel mij echt een spons af en toe. En als iedereen 5 pagina’s per dag leest wordt je echt een beter mens. Er zit zoveel kennis in boeken. Dit is een mooie opstap qua ontwikkeling en makkelijk in te plannen. En schrijvers hebben zoveel humor. Rollend op de bank af en toe!
Boek 1: DIY Goeroe – Raymond de Looze
De schrijver geeft je doormiddel van 12 grote onderwerpen heel duidelijke handvaten om jezelf aan te ontwikkelen. Op persoonlijk gebied, relaties met anderen en op het werk. Hoe ga je bijvoorbeeld een gesprek met een collega die altijd al het werk in jouw schoenen schuift. Hij ziet het leven als een leer- en spelomgeving. Neem jezelf vooral niet te serieus en probeer en leer ervan! Neem daarbij ook de tijd en verwacht niet dat je alles zomaar beheerst.
” Het lukt mezelf nu om dagelijkse dingen meer te benaderen op een ‘ja en’ manier in plaats van een ‘ja maar’ manier.”
Het boek is duidelijk geschreven met veel humor en fijne voorbeelden. Je kunt het lekker op je eigen tempo lezen en hoeft het ook niet chronologisch aan te houden. Kortom, een heerlijk doe-het-zelf boek om dingen uit te proberen.
Boek 2: Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn – Marjolein Berendsen
Dit is een compleet boek dat alles in het leven omvat, gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring. Het leven deelt ze op in vijf niveaus: fysiek, emotioneel, energetisch, mentaal en spiritueel.
Dit boek leest wederom erg prettig, is laagdrempelig en in begrijpelijke taal geschreven. Ook zitten er heerlijke affirmaties, meditaties en oefeningen bij dit boek. En het mooie is dat je naast het handboek ook een werkboek erbij.kan aanschaffen, om de theorie in de praktijk te brengen!
Boek 3: Verbaal Meesterschap – Remco Claassen
Dit boek leerde me veel over onder andere houding en de inhoud van een boodschap. Dat bijvoorbeeld humor, intonatie en houding in een presentatie het belangrijkste zijn en dat een powerpoint niet meer nodig is. Zoals de schrijver stelt: Niet het podium delen met iets wat meer licht geeft dan jezelf. En hoe kan je jouw boodschap zo overbrengen dat de mensen iets leren, afleren of nooit meer vergeten? Heeft boek geeft je topinzichten.
Als je trainer, leraar of manager bent, of jezelf wil ontwikkelen op het vlak van presenteren/informeren, is dit een mooi en grappig boek vol anekdotes die je lekker wakker schudden. Ik heb hard moeten lachen om sommige stukken. Er zit daarnaast veel kennis van Stephen Covey (bekend van zijn beroemde werk: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap) en Tony Robbins (pionier op het gebied van zelfontwikkeling) in verwerkt.