
Reden om non-fictie te lezen
Het mooie aan het lezen van non-fictie boeken vind ik dat het niet alleen een manier is om te ontspannen, maar ook juist een mogelijkheid om goed stil te staan bij een onderwerp en daar iets van te leren. Dit helpt mij om mijn gedachten over bepaalde vraagstukken goed te kunnen ordenen en ietsje beter te begrijpen hoe individuen, met elk hun unieke kenmerken, uiteindelijk in een samenspel de wereld vormen. Het fascinerende aan het lezen van (non-fictie) boeken vind ik dan ook dat het mij blootstelt aan verfrissende inzichten die mijn blik verruimen.
Boek 1: Sapiens – Yuval Noah Harari
Sapiens blikt op filosofische en kritisch bevragende wijze terug op de gehele geschiedenis van de mens, van de eerste mensen op aarde tot alle cognitieve, agrarische en wetenschappelijke doorbraken die daarop volgden. Met name de manier waarop samenlevingen zijn ontstaan, waarom dat logisch is, en diepe vragen over wat mensen tot elkaar bindt en geloven wat zij geloven spelen een belangrijke rol. Uiteindelijk gaat het terug naar de essentie waarom mensen nu samenleven zoals wij dat doen en wat dit betekent voor de toekomst.
“Het fascinerende aan het lezen van (non-fictie) boeken vind ik dan ook dat het mij blootstelt aan verfrissende inzichten die mijn blik verruimen.”
Het belangrijkste inzicht dat ik hieruit heb meegenomen is de kracht van het verhaal. Vergelijkend met de geschiedenis en het dierenrijk is het bijvoorbeeld ongelofelijk hoe wij als mensen met miljoenen in een wereldstad op elkaar wonen en dat dat eigenlijk altijd goed gaat. Dit kan alleen doordat wij diegenen die wij tegenkomen genoeg vertrouwen om daarmee gemoedelijk door het leven te gaan, wat teruggaat naar een gemeenschappelijk geloof in een verhaal. Deze verhalen zijn ooit verteld, over nationaliteit, geloof of geld, en op een dusdanige manier in onze samenleving versmolten dat wij geloven dat wij mensen die deze zelfde verhalen geloven kunnen vertrouwen. Fascinerend.
Zonder twijfel het beste boek dat ik ooit heb gelezen. Ik heb er zelfs over nagedacht om ook de vervolg edities, Homo Deus en 21 lessons for the 21st century, als nummer 2 en 3 in deze lijst mee te nemen, maar dat is weer net iets teveel van het goede. Absoluut een aanrader als je geïnteresseerd bent in waar de kracht van mensen als groep ligt.
Boek 2: Principles – Ray Dalio
Ray Dalio is een van de meest succesvolle investeerders ter wereld en deelt in dit boek de “Principles“, principes, die hij over zijn leven heeft verzameld, verfijnd en gebruikt om op een structurele manier tot succesvolle oplossingen te komen en doelen te bereiken. Dalio schrijft dat je je leven zou moeten zien als een machine en dat je moet bedenken welke systemen (principes) je daar omheen moet bouwen om de machine te laten werken om je doelen te bereiken. Dit begint bij volledig transparant en eerlijk met jezelf zijn en vanuit je kracht en zwakheden redeneren. De principes vormen dan het kader van waaruit je opereert en zijn heel breed toepasbaar, zowel op je persoonlijke leven als zakelijk
“You can be anything you want, but you can’t be everything you want” is een quote die mij heel goed is bijgebleven. Je kunt pas werken naar een doel als je helder hebt voor jezelf wat je drijft en wat je echt wilt bereiken. De principes die hij beschrijft in zijn boek vormen daarbij een hele goede basis om dat op een structurele manier aan te pakken.
“You can be anything you want, but you can’t be everything you want”
Voor iedereen die een structurelere manier tot beslissingen wil komen en wil werken naar datgene wat die echt belangrijk vindt is Principles een absolute must-read. Zelf vond ik bovendien het proces waarin Dalio verteld hoe hij tot deze principes is gekomen, vaak door eerst nat te gaan, heel leerzaam. En door het lezen van het boek ga je daarnaast automatisch zelf kritisch nadenken over wat je nu echt wilt bereiken!
Boek 3: Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman
In Thinking, Fast and Slow beschijft Kahneman de manier waarop ons menselijk brein werkt. Er zijn twee systemen die bepalen hoe wij nadenken en beslissingen nemen. Systeem 1 is snel, intutitief en emotioneel, terwijl Systeem 2 langzamer, overwegender en logischer is. Om onszelf tijd en energie te besparen vallen we vaak terug op systeem 1. Hierdoor zijn wij prooi aan overmoed, angst om te verliezen, slecht in staat om te bepalen wat ons gelukkig maakten vele andere valkuilen die in het boek worden beschreven.
Wat was je grootste inzicht dat je uit dit boek hebt meegenomen? Het belangrijkste inzicht dat ik hieruit heb meegenomen is de beperkte mate van rationaliteit van ons brein en dus ook van onze beslissingen. Voor een econoom niet altijd vanzelfsprekend… Door mij hiervan bewust te zijn probeer ik voor het nemen van beslissingen, als ze groot genoeg zijn, bewust iets gas terug te nemen en dus mijn “systeem 2” aan het werk te laten. Ik denk (en hoop) dat ik door deze bewustwording iets minder vatbaar ben voor mijn eigen valkuilen.
3 reacties