De top 3 non-fictie boeken Roy van Bijsterveld

Reden om non-fictie te lezen

Ik lees non- fictie om mijn eigen denkwereld te verbreden. Om nieuwe inzichten te krijgen. Ik hou van leren en ontwikkelen en het is ook mijn vak als talentontwikkelaar / trainer. Vanuit mijn bedrijf hrcyclus.com help ik organisaties die met dit onderwerp aan de slag gaan. Ik vind het dan heel erg fijn om de juiste handvatten te kunnen geven maar ook mijn top 3 non-fictie boeken!

Boek 1: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen R. Covey

Het boek van Stephen Covey is wereldberoemd en heeft al miljoenen mensen geinspireerd om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. In het boek staan 7 eigenschappen beschreven die de kwaliteit van je persoonlijke leven kan verbeteren. Er staan heel veel zaken in die ik dagelijks toepas. Als ik er echt eentje moet uitpikken kies ik voor:

“Seek first to understand then to be understood.”

Als je iets over wil brengen aan de ander, begin dan eerst om de ander te begrijpen wat zijn/haar vertrekpunt is. Als je die aansluiting hebt ben je pas in staat om de ander mee te nemen om jouw inzicht te delen.


Er staan zo veel mooie principes in het boek die mij hebben geholpen privé en zakelijk. Het is dan ook een boek met veel waardevolle inzichten. Ik raad het boek aan iedereen aan om te lezen, het zal een verrijking zijn voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen.

Boek 2: De Bijbel

De bijbel behoeft uiteraard geen introductie. Maar waarom staat dit veel besproken boek hier? Ik heb de bijbel gelezen met als onderliggende term management. Ik zou mensen graag willen uitnodigen om de bijbel te lezen, niet direct als historische waarheid. Want daar kunnen en mogen de meningen natuurlijk over verschillen. Er is al genoeg oorlog over religie dus het gaat niet over waarheid nu.

Maar ik nodig jou uit om de verhalen eens te lezen vanuit een management perspectief. Het zal je verbazen hoeveel management waarheden en handvatten er in staan. En kijk eens naar de personages in de bijbel en vraag je af of deze een voorbeeld kunnen zijn voor jouw eigen handelen.

Het leren van dit boek geldt overigens ook voor andere boeken over religie. Bij het lezen van deze boeken is het handig om de les van Covey in gedachten te houden. Seek to understand…. Probeer niet te lezen met de gedachte wie gelijk heeft, maar met de gedachte: “Wat wil men in dit boek aan mij meegeven als mens? Kan ik hier iets van leren?” Je hoeft het namelijk niet eens te zijn met iemand om iets van de ander te kunnen leren.

Boek 3: De Ladder – Ben Tiggelaar

Hoe kom je nou tot échte verandering? In je persoonlijke leven of in je werk? Ondanks goede wil blijkt dat altijd nog een grote uitdaging. Ben Tiggelaar beschrijft in zijn boek waarom dit zo moeilijk is én welke stappen dan wel werken. Vooral de werking van het brein heeft mij vele inzichten gegeven.


Iedereen die van ontwikkeling houdt zou dit moeten lezen. Je kan de inzichten toepassen in je privéleven, maar ook als manager voor een team o.i.d. Lees dit boek en je leert jezelf en andere kennen. Het gaat je helpen om praktische stappen te nemen in groei en ontwikkeling.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *