Top Non Fictie Boeken van Joost
De top 3 non-fictie boeken van Joost Verbart

Reden om non-fictie boeken te lezen

Ik haal hier veel inspiratie uit omdat de verhalen waargebeurd zijn en ik zulke dingen dus ook zou kunnen bereiken met de juiste mindset.

Boek 1: De lange weg naar de vrijheid – Nelson Mandela

De wereldberoemde autobiografie van Nelson Mandela waarin hij vertelt over zijn visie, drijfveren en zijn lange strijd om vrijheid. In dit boek gaat hij in op zijn hele leven, van zijn jeugdjaren tot het moment dat hij president werd. Dit is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal heeft meegemaakt en in gang gezet. Het verhaal van Mandela, door Mandela.

Mijn grootste inzicht uit dit boek is dat je veel kan bereiken als je vanuit overtuigingen handelt. Nelson Mandela heeft geweldig dingen bereikt, omdat hij zijn leven inrichtte naar zijn overtuigingen. Strijders die vechten voor gelijkheid zijn voor mij erg inspiratievol.

Daarnaast is het een mooi boek om er even stil bij te staan hoe belangrijk een democratie is en om geïnspireerd te raken door overtuigingen en vechterslust van iemand die een onderdrukt volk naar de vrijheid leidt. Om deze reden zou ik anderen dan ook aanraden om dit boek ook te lezen!

Boek 2: I write what I like – Steve Biko

Steve Biko wordt veelal gezien als de voorvader van de Black Consciousness-beweging, en als anti-apartheid activist. Biko wist dat ras gebruikt kon worden om hele groepen te onderdrukken. Hij zag dat dit zover ging dat mensen zelf gingen denken dat ze ondergeschikt waren. Biko vocht tegen deze onderdrukking. Hij stelde dat om jezelf niet langer ondergeschikt te voelen, je je eigen overtuigingen moet doorbreken:

The most potent weapon in the hands of the oppressor is the mind of the oppressed.

Ik vond het heel inspirerend en indrukwekkend om te lezen hoe een jong iemand een hele generatie aanspreekt en wederom vecht voor vrijheid. Het is niet echt als biografie geschreven, maar een beschouwing van de gepubliceerde stukken van Biko, omdat hij jong vermoord is. Als je geïnteresseerd bent in de Black Lives Matter beweging is dit ook een must-read, aangezien Biko als een van de voorvaderen van BLM wordt gezien.

Boek 3: Ik, Zlatan – Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic is het type voetballer dat de ene dag miljoenen fans in vervoering brengt, en zich de volgende dag met zijn wangedrag de woede van pers, medespelers en coach op de hals haalt. In Ik, Zlatan vertelt Ibrahimovic zijn levensverhaal. Hoe hij van immigrantenwijk de Europese voetbaltop wist te bereiken. In dit boek reflecteert hij niet alleen over de hoogte- en dieptepunten in zijn carrière als voetballer, maar ook die van zijn leven.

“Degene die zeggen dat je iets niet kunt, zijn de mensen waar je de meeste kracht uit kunt putten om iets wel te bereiken.”

Zlatan is een prachtig voorbeeld als je meer wilt weten over hoe je negatieve prikkels (je kunt het niet, je bent niet goed genoeg, je bent te arrogant, etc.) kunt omzetten in een positieve stimulans. Een beetje woede om een goede manier gebruiken. Extra leuk als je (een beetje) van voetbal houdt.

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *