Top Non Fictie Boeken van Luuk
De top 3 non-fictie van Luuk Geelen

Reden om non-fictie te lezen

Ik vind het ontzettend leuk om te leren over nieuwe onderwerpen of mezelf juist te verdiepen in onderwerpen waar ik al veel over weet. Juist non-fictie boeken helpen mij hier ontzettend mee. In plaats van een filmpje of artikel, kan ik door een (fysiek) boek echt voor langere tijd in een onderwerp verdiepen en zo weer nieuwe kennis op doen, en toepassen!

Boek 1: The subtle art of not fiving a f*ck – Mark Manson

Ik heb dit boek gelezen tijdens mijn kanoreis door Zweden. Tijdens deze reis had ik veel tijd om na te denken over wat ik nou wilde. Ondanks de wat misschien wat ongewone en provocerende titel, is dit boek heel diepgaand. Het gaat over een heel aantal zaken, allemaal gericht op het inrichten van jouw ideale en meest gelukkige leven. Mijn belangrijkste leerpunt is dat het maken van keuzes juist heel veel vrijheid kan geven. Terwijl het hebben van veel keuzemogelijkheden mensen juist bevriest.

“Commitment gives you freedom because you’re no longer distracted by the unimportant and frivolous”

Durf te kiezen voor dingen/mensen waar jij een f*ck om geeft. En durf dus ook te kiezen voor alle andere dingen waar je juist niet mee bezig wilt houden. En als je deze keuze dan gemaakt hebt, omarm deze en alle mogelijke hobbels die bij dit pad horen. Uiteindelijk zal jezelf echt in iets verdiepen je meer voldoening geven dan oppervlakkige gemakken.

Dit zelfhulp boek heeft een andere insteek dan veel andere boeken in deze categorie, en dat vond ik heel fijn aan dit boek. Het gaf mij veel rust om bij mezelf te blijven en mijn eigen ding te doen, zonder dat ik daar bevestiging van anderen voor nodig had. Ik denk dat in de huidige maatschappij en social media, dit extra nuttig kan zijn. Dit omdat je hier veelal de hoogtepunten ziet van anderen, en eigenlijk nooit het werk en de moeilijkheden die hieraan vooraf gingen.

Boek 2:  The power of habit – Charles Duhigg

Dit boek over hoe gewoontes werken. In het individu, in een bedrijf en in een samenleving. De schrijver geeft aan dat gewoontes bestaan uit 3 onderdelen. De aanleiding (cue), de actie (routine) en de beloning (reward). Het boek verteld over hoe gewoontes ontstaan, maar ook hoe je ze kan veranderen. Door de aanleiding van een gewoonte te herkennen, kun je ook bij jezelf kijken waarom je dit doet (de beloning). Dit klinkt makkelijker dan het is, en het zal je dan ook veel moeite kosten om hier achter te komen. Als je dit eenmaal weet, kun je kijken of je een andere actie of routine kan vinden die positiever is (wandelen i.p.v. roken), maar die wel dezelfde beloning oplevert (stress vermindering).

Mensen die het interessant vinden om te lezen en te leren over waarom we de dingen doen die we doen en hoe je oude patronen kan doorbreken, zou ik dit zeker aanraden. Vooral het concept van ‘keystone habits’ vond ik heel leerzaam. Dit zijn gewoontes die andere gewoontes in gang zetten, positief of negatief. Gamen was voor mij persoonlijk een negatieve keystone habit. Ondanks dat het leuk was om te doen in de avond, kostte het me vele goede uren nachtrust en had ik minder tijd voor andere belangrijke zaken. Sinds ik hiermee gestopt ben, heb ik veel meer tijd om aan andere projecten te werken, meer te sporten en slaap ik een stuk langer en beter. Dit soort patronen bij jezelf herkennen en kunnen aanpassen is heel leerzaam en dus ook heel interessant.

Boek 3: Rich dad poor dad – Robert Kiyosaki

Deze klassieker is een van de eerste non-fictie boeken die ik ooit gelezen heb, maar staat nog altijd top 3. Het boek gaat over een jongen die 2 vaders heeft, een arme en een rijke. Op deze manier probeert Kiyosaki uit te leggen hoe de armen hun geld besteden en hoe dit verschilt van rijken.

Ik heb twee grote leerpunten van dit boek. De eerste is dat je je kosten laag moet houden. En de tweede is dat je je geld moet investeren in dingen die je op termijn geld opleveren (assets) i.p.v. geld kosten (liabilities). Denk hier aan dingen zoals aandelen, vastgoed of kleine side-businesses. Door op deze manier met je geld om te gaan, kan iedereen langzaam meer waarde (dus niet per se geld!) verzamelen. Dit is een lange maar wel relatief makkelijke weg naar financiële onafhankelijkheid. Een ander boek dat dit principe ook heel duidelijk en praktisch uitlegt, is Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma.

Anderen zouden dit boek ook moeten lezen, omdat mensen gevangen raken in hun baan door te hoge lasten en zo altijd blijven werken voor geld. Maar hoe fijn zou het zijn als je alleen werkt omdat jij dat leuk vindt? Zeker met de stijgende huizenprijzen en dus hogere woonlasten, is dit actueler dan ooit. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Dan zou ik beide boeken zeker aanraden en zo ook met jouw tocht naar financiële vrijheid te beginnen!

Vind hier je volgende non-fictie boek als sociaal ondernemer!

Join onze nieuwsbrief en maak kans op gratis boeken 👇🏽

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *